23.07.1937 tarihinde Mardin’de dünyaya geldi. İlkokulu 4 okul gezerek İstanbul Eyüp kazasının Kemerburgaz köy okulunda, ortaokulu Eskişehir Atatürk Lisesi, 4 yıllık liseyi 1 yıl Haydarpaşa, 2 yıl Erzurum Liselerinden sonra asıl memleketi olan Balıkesir Lisesi’nde bitirdi.

1955-1960 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi  Makina Fakültesi 5 yıllık Genel Makine Bölümü’nde okudu.1960 yılında Isı Opsiyonu bölümünden Yüksek Mühendis olarak mezun oldu. Tophane-Salıpazarı antrepoları inşaatında 3 aylık şantiye mekanik tesisat yardımcılığından sonra Ekim 1960’ta DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) bursu ile Almanya’ya gitti.

Burada, Berlin Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi’ne kaydoldu. Üniversite Senatosuna eşdeğer diploma müracaatı yaptı. İki sömestr sonunda Senato tarafından şart koşulan imtihanları ve 6 aylık ek stajları tamamlayarak Berlin Teknik Üniversitesi eşdeğer diplomasına hak kazandı. Stajın 3 ayını Borsig A.G.- Berlin’de, diğer 3 ayını da Frankfurt am Main de Farbwerke Hoechst fabrikalarında yaptı. 5 km2 alana yayılan bu fabrikaların amonyak turbokompresörleriyle çalışan merkezi soğutma sistemlerinde çalıştı. TU Berlin’de aldığı meslek derslerini Kimyasal ve Nükleer Proses Tekniği Enstitüsü’nde yürüttü. Bu enstitüde aynı zamanda Soğutma Prosesleri ders ve laboratuvarlarını tamamlarken bölümde “Absorpsiyonlu Soğutma” dersini veren Prof. Dr. Wilhelm Niebergall’in önerisi ile (-100oC de absorpsiyonlu soğutma) konusunda doktora hazırlıklarına ve hocanın müşaviri olduğu Berlin-Tegel’deki BORSIG A.G.’nin Soğutma Bölümü’nde çalışmaya başladı. Orada ustası Dipl. Ing. Karl Heinrich Richter‘in asistanlığını yaparken; her çeşit endüstriyel kompresörlü ve absorpsiyonlu soğutma sistemlerinin teklif ve tasarımı konusunda çalıştı.

Ağustos 1963’te BORSİG AG firmasının Türkiye’de Et ve Balık Kurumu için kurduğu 17 soğuk depodan sonuncusu olan Mersin Soğuk Deposu’nun kesin kabulünü yaptırmakla görevli olarak Mersin’e gönderildi. O dönemin özel şartları nedeni ile bu kabul çalışmaları iki haftadan fazla sürdü. Tesiste bulunan soğutucu, kompresör, kondenser ve pompa gibi tüm elemanların ayrı ayrı kapasiteleri ölçülmeye çalışıldı ve sonucunda kabul gerçekleşti. Görevi tamamlayıp Berlin’e döndüğünde, acı bir sürprizle karşılaştı. Doktora yöneticisi Prof. Dr. Niebergall ani bir krizle vefat etmişti. Bunun üzerine Et ve Balık Kurumu’ndan aldığı teklifi kabul ederek Berlin’de evlendiği eşi Gaye ile birlikte Mayıs 1964’de Türkiye’ye döndü ve Ankara Akköprü’deki Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürlüğü Tesisat Müdürlüğünde, önceleri Etüd-Proje, daha sonra Montaj Şefliği’nde  göreve başladı. EBK’da üstlendiği belli başlı görevler şunlardı:

•Merkez Atölyelerinde imalat geliştirme: kanatçıklı borulu amonyaklı hava soğutucular, amonyak kondenserleri, et kombinası donanımları imalatına başlandı.

•DDY Eskişehir Vagon fabrikasında imal edilen tuz-buz karışımı soğutmalı frigorifik vagonların Haydarpaşa-Erzurum-Haydarpaşa arasında seyir halinde denenmeleri.

•EBK’ya ait muhtelif kombina ve soğuk depoların teknik sorunlarının çözülmesi. (Erzurum, Konya, Zeytinburnu Et Kombinaları, Haydarpaşa, Beşiktaş, Kayseri Soğuk Depoları)

•Trabzon Balık Yağı-Unu fabrikası otomasyon sorunlarının incelenmesi ve raporlanması.

•Ankara Et Kombinası Tevsii Montaj Amirliği. (Tevsi edilen yeni soğuk odaların soğutucu ve diğer kısımları ilk defa EBK atölyelerinde imal edilmiştir)

•İller Bankasının yaptırdığı soğuk depoların geçici ve kesin kabul heyetleri üyeliği.

•Tarım Bakanlığı Şap Enstitüsü için 10 adet Frigorik Kamyonetin EBK Atölyelerinde imal edilmesi.

Eylül 1966’da vatani görevini yapmak üzere EBK’dan ayrıldı. İskenderun’daki Deniz Yedek Subay temel egitiminden sonra 4,5 ay Gölcük Donanma Tersanesi pompa ve buhar türbinleri ve gemi soğutma tesisatı bölümünde Bakım-Tamir Mühendisi; 18 ay İzmir’de Güney Deniz Saha Komutanlığı İnşaat Emlak Grubu emrinde Tesisat Kontrol Mühendisi olarak çalıştı. (İzmir Orduevi İnşaatı ve tesisatı tamamlanarak bu devrede açılışı yapıldı)

Ekim 1968’de terhisini takiben; İzmir Karşıyaka’ya yerleşti. Bir yıl Politeknik A.Ş.’de, Kalıp Buz Fabrikaları, Mezbaha Soğuk Depoları Proje ve Montaj işlerini yaptı. Daha sonra bir yıl Grasso A.Ş. İzmir Bürosu’nu kurarak,  bölgedeki soğutma mühendisliği işlerini yürüttü. (İzmir Belediye Salhanesi et teşhir salonu soğutması, Türk Tuborg Bira Fabrikası soğutma sistemi devreye alma ve kabul çalışmaları, Muğla Mezbahası Şantiyesi, vs.)

Şubat 1971’de TPAO Aliağa Rafinerisinin yapımını taşeron olarak üstlenen Badger Turkey Limited Şirketinde Millwright Superintendent (mekanik montaj amiri) olarak part-time çalışmaya başladı. Görevi rafineri sahasında bulunan tüm mekanik aksamın (buhar türbini tahrikli pompalar, pistonlu- ve turbokompresörler, arıtma tesisleri, liman ham petrol yükleme kolları (loading arm) vinçler, imdat elektrojen grupları ve sair tüm makinalar) montajını yönetmekti. Zaman zaman sayısı 100 Makine Montaj elemanına (Millwright) varan makine montaj ekibiyle Temmuz 1973’e kadar burada çalıştı.

Bu yıllar ve devamında İzmir DMMA Makine, Buca DMMA Makina bölümlerinde, Ege Üniversitesi Makine Fakültesi’nde, daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde, Denizli DMMA Makine Mühendisliği Bölümü’nde başta Isı Transferi, Buhar Türbinleri, Termik Türbomakinalar, Gaz Türbinleri, Soğutma Tekniği olmak üzere ısı-termodinamik ile ilgili derslerin öğretim görevliliğine devam etti. Eğitim çalışmalarına paralel olarak 1978 yılında Ege Üniversitesi Makine Fakültesi’nin 2 numaralı Doktorasını tamamladı ve Doktor Mühendis ünvanını aldı. 1982 yılında öğretim görevliliğinden istifa ederek kendi firması Pnöso Pnömatik ve Soğutma Sanayii Limited Şirketi’nin başına geçti.

(Pnöso Ltd. Şirketi Makine Yüksek Mühendisi Melih GÜRSOY (Texas Teknik Üniversitesi) ve Erol ERTAŞ tarafından kurulmuştur. Her iki kurucunun eşleri de şirket ortağı idiler. (Bu şirketin kuruluşu öncesinde Erol ERTAŞ bazı dönemlerde Sayın Melih Gürsoy tarafından kurulan Maksaş Makine Sanayii AŞ (Markası: Lupamat) firmasına teknik danışmanlık yapmakta idi.)

1985 yılına kadar Alsancak’taki küçük bir bürodan yürütülen şirket, 1985 yılında İzmir 3. Sanayi Sitesi’ndeki 150 m2 lik atölyede çalışmalarını sürdürdü. Kardeş firma Maksaş A.Ş.‘de 2400 lit/dakika hava ve açık tipte 2-4 HP tahrik gücüne kadar soğutma kompresörleri üretilirken ’da soğutmalı tipte, soğu volanlı basınçlı hava kurutucular ve basınçlı hava filitreleri geliştirilerek imalatına başlandı.

Aynı dönemde atölye dışında da bir takım soğuk depo montaj, revizyon ve bakım işleri üstlenilmek amacı ile Pnöso Ltd. başmontörü Aytekin YALÇIN ve Oğlu Fikret; Erol ERTAŞ ve oğlu Güneş’in ortağı olduğu Soğutan Soğutma Sistemleri Ortaklığı kurularak çalışmaya başladı. Birçok soğuk tesisin revizyon ve bakımları, irili ufaklı birçok Soğuk deponun montaj ve işletmeye alım işleri üstlenildi.

Bu yıllarda Maksaş’ta Türkiye’nin vidalı tipteki ikinci markası Lupamat Vidalı Kompresörü Hannover Fuarı’nda teşhir edildi.

1990 yılında Pnöso, işlere dar gelen 150 m2 lik atölyeden, Pınarbaşı 5. Sanayi Sitesi’ndeki 400 m2’lik kendi malı olan atölyeye taşındı. Bu atölyede geçen 5 yıl zarfında Pnöso Çimento Fabrikalarının gereksinimi olan daha büyük kapasiteli (25-40-60 m3/dak) soğu volanlı basınçlı hava kurutucularının imalatına başladı. Bunların yanında filitre, basınçlı hava tankı, paket tip su soğutucular, hekzan tutucular da imal ediliyordu. Aynı sıralarda Erol ERTAŞ ziyaretine gittiği Frankfut’taki ACHEMA Fuarı’nda çeşitli tiplerde alçak basınçlı hava üreten bloverleri imal eden Fransa’nın HIBON firması ile irtibat kurdu. Balıkesir’deki bir un fabrikasının pnömatik transport tesisatı için 6 adet komple blover seti bağlantısı yapılınca, bu firma Pnöso’ya Türkiye Bayiliğini teklif etti ve bu şekilde firmanın önüne amaca uygun alternatif bir sektör açıldı. O tarihten itibaren, Pnöso kendi tasarımını ilave ederek, 1 bar basınca kadar yağsız hava veren blover gruplarını da Hibon marka bloverleri ithal ederek imal etmeye başladı.

Pnöso 1995 yılında İAOSB küçük parsellerdeki 700 m2’lik yerine taşındı. 2000 yılında aynı büyüklükteki komşu parseli de satın alarak 1400 m2’lik kapalı alanda üretimlerine devam etti. Halen üretimler bu yerde devam etmektedir.

1995 yılında kurulan kardeş firması Ertek Ltd. Şti. Pnöso ürünlerinden başka  atık su arıtma sistemleri ve yüzme havuzları kurulması ve işletmesi için gerekli her cins malzemeleri iç piyasaya pazarlamaktadır. Pnöso’nun ürettiği blover aksesuvarları Fransa’ya ihraç edilmektedir. Bunların dışında komşu ülkelere taahhüt firmaları tarafından komple blover grupları ihraç edilmektedir.

Değerli insan, ESSİAD Onursal Başkanı Dr. Müh Erol ERTAŞ ani rahatsızlığını müteakip 6 Ağustos 2015 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuş, 11 Ağustos 2015 tarihinde Karşıyaka Doğançay Mezarlığı’ndaki kabrine defnedilmiştir. Kendisini sevgi ve saygı ile her zaman anacağız.