Yorum yapılmamış

Derneğimiz, T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Projemiz kapsamında Kenya Nairobi Yurt Dışı Pazarlama Faaliyeti gerçekleştirilmiştir.

Kenya Yurtdışı Pazarlama Programı organizasyonu, T.C. Ekonomi Bakanlığı’ndan 2 uzman, UR-GE proje katılımcısı 9 üye firmamızdan 12 katılımcı ve derneğimizden 1 katılımcı ile toplam 15 kişi olmak üzere 03-08 Mayıs 2013 tarihleri arasında Nairobi, Kenya’da gerçekleştirilmiştir.

Sektörümüzün Afrika pazarında yer alması gerektiği ve bu pazardan ülkemizin de pay alması gerektiği düşüncesiyle Afrika kıtasında yer alan ülkelerin uluslararası dış ticaret istatistiklerini analiz ederek, projemiz kapsamında Afrika kıtasına bir pazarlama programı düzenlenmesi konusunda çalışmalar gerçekleştirmiştir. İklimlendirme sektörü uluslararası dış ticaret verilerinin analizinden sonra, projemiz kapsamında üç ülkenin sektörümüz için öncelikli pazar olduğu ortaya çıkmıştır. Bu ülkeler;

1.Güney Afrika
2.Kenya
3.Nijerya’dır.

Bu üç ülke arasından proje katılımcısı firmaların ortak görüşü ile faaliyetin Kenya’nın Nairobi şehrinde düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.

Bu etkinlik, 4-6 Mayıs 2013 tarihlerinde düzenlenen 16. BuildExpo Afrika 2013:International Trade Exhibition fuarına denk getirilerek, fuarda 9 metrekarelik ortak tanıtım standı ile sektörümüzün, katılımcı firmaların ve derneğimizin daha geniş bir müşteri kitlesine erişmesi sağlanmıştır.

Proje Sorumlumuz Sayın Servet GİRGİN ve heyet katılımcılarımızdan olan Genç Girişimciler Kurulu Başkanımız Sayın Soner BABÜROĞLU bir gün önce giderek fuarda standı hazırlamışlardır.

Firma katalogları ve firma broşürleri ile hazır hale getirilen standımızda EXPO İzmir 2020 tanıtımı gerçekleştirilmiştir.

Nairobi Büyükelçimiz Sayın H. Avni AKSOY ve Nairobi Büyükelçiliği Ticaret Müşavirimiz Sayın Koray DEMİRCAN standımıza teşrif ederek katılımcıları ziyaret etmiştir.

İkili Görüşmeler

Fuarın son günü olan 6 Mayıs 2013 tarihinde, 09:30 – 13:30 saatleri arasında olduğu duyurusu yapılan ikili görüşmeler Hilton Nairobi Oteli’nde gerçekleştirilmiştir.

Görüşmeye gelen firmaların saat 09:00’da kapıda beklemeye başladıkları görülmüştür. Saat 13:30’da bitmesi planlanan görüşmeler, saat 15:30’a kadar kesintisiz devam etmiştir.

Sayın Büyükelçimiz ve Ticaret Müşavirimiz heyeti burada da yalnız bırakmamışlardır. Büyükelçimiz ayrıldıktan sonra Ticaret Müşavirimiz uzun bir süre daha kalarak desteğini sürdürmüştür.

6 Mayıs 2013 tarihindeki ikili görüşmelerde ise 9 firma temsilcimiz tarafından görüşmeye gelen 50 firma ile 138 birebir görüşme, fuarda ise yaklaşık 200 görüşme gerçekleştirilmiştir.

Organizasyonun son gününde heyetle yapılan değerlendirmede 25 adet satışa yakın iş görüşmesi yapıldığı ve bazılarında da hemen ürün numunesi gönderileceği firma yetkililerince belirtilmiştir. Katılımcı 9 firma tarafından fuar ve ikili görüşmeler süresince toplam 1020 adet katalog dağıtılmıştır.

Saat 15:30’da biten görüşmelerin devamında Şube Md. V. Sn. Zeynep İYİLER tarafından aynı salonda katılımcılara Kenya ve diğer Afrika ülkelerine girişte kullanabilecekleri 2011/1, 97/5 Sayılı Tebliğler (Yurtdışı Pazar Araştırması, Pazara Giriş Destekleri, Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti, E-Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği) hakkında kısaca bilgi verilerek, ikili görüşmelerde yakalanan ivmeyi hızlandırmak için en kısa sürede potansiyel alıcılarını Türkiye’de ağırlamaları ya da kendilerinin pazarı yeniden ziyaret etmeleri yönünde tavsiyede bulunulmuştur.

Bu sunumun ardından saat 17:00’da Büyükelçimiz çalışma ofisinde ziyaret edilerek, kendilerine teşekkür edilmiştir. Nairobi Büyükelçiliğimiz e-vize uygulamasından bahsederek, Türkiye’yi iş amaçlı ziyaret etmek isteyen Kenyalılara çok kısa sürede vize verildiğini ve bu heyete katılan firmaların alım yapacak Kenyalı firmaları Türkiye’ye davet etmeleri durumunda vize işlemlerinde ayrıca bir kolaylık sağlayacaklarından bahsetmişlerdir.

Büyükelçimize, T.C. Ekonomi Bakanlığınca uygulanan 2010/8 sayılı tebliğin son durumu hakkında da kısa bilgi aktarımı yapılmıştır.

Heyete katılan firmaların çoğu, önceden sağlanan 60 firmaya, gelmeden önce e-posta yoluyla kendi tanıtımlarını ayrıca göndermişlerdir. Ziyaret sırasında özellikle fuarın son günü ve firma ziyaretlerine ayrılan 7 Mayıs 2013 tarihinde 5 firma yetkilisi distribütörlük verebilecekleri firmaları ve doğrudan sipariş alabilecekleri, çeşitli sektörlerden (gıda, içecek, inşaat, villa ve rezidans imalatı yapan müteahhitler) firmaları yerlerinde ziyaret etmişlerdir.

Sonuç olarak, ön hazırlığı tam yapılmış, doğru potansiyel alıcılara ulaşılmış ve ziyaret sırasında toplam 338 firma görüşmesi ve 25 adet sıcak satışa dönüşme olasılığı olan bağlantı kurulmuş ve Kenya Ticaret Heyeti organizasyonu başarı ile tamamlanmıştır.