Plastik sektöründe faaliyet gösteren firmaların kurumsal yapılarını güçlendirerek yeni pazarlara açılmalarını sağlamak amacıyla 18 Aralık 2024 tarihinde Ege İhracatçı Birlikleri’nde EGE PLASDER Üyeleri İçin UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) Projesi Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.
ESSİAD’ı temsilen İdari İşler Sorumlusu Gülcan ÖRTEL ile Muhasebe ve Finans Sorumlusu Elif KOÇYİĞİT’in katılım sağladığı toplantı EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Şener GENÇER’in açılış konuşması ile başladı.
Gençer konuşmasında, bu toplantıda gerçekleştirilecek olan sunumlar ile EGEPLASDER üyelerinin hibe ve teşviklerden yararlanarak bilgi sahibi olacakları için mutluluk duyduğunu iletti.
Toplantıda ilk sunum Çözümcül Teknoloji ve Danışmanlık UR-GE / HİSER Projeleri ve İhracat Uzmanı Dr. Murat ESMERAY tarafından gerçekleştirildi. Esmeray, Uluslararası Rekabetçiliğinin Geliştirilmesinin Desteklenmesi UR-GE Projesi ile ilgili gerçekleştirdiği sunumda; destek süreci, geri ödemeler, ihtiyaç analizi, eğitim danışmanlık faaliyetleri, küme tanıtım faaliyetleri, yurt dışı pazarlama faaliyetleri, alım heyeti faaliyetleri kapsamında yapılabilecek faaliyetler, destek tutarları gibi konularda detaylı bilgi aktardı.
Toplantıda ikinci sunum Celal Bayar Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve C&C Ar-Ge Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Yenal KESBİÇ tarafından gerçekleştirildi. Yeşil İnovasyonun Ticarete Etkileri Mentörlük Programı hakkında detaylı bilgi veren Kesbiç, TÜBİTAK’ın 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı ve bu çağrının referansı olan 1832 Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrısı hakkında detaylı bilgi aktardı. UR-GE proje eğitimlerinde yeşil dönüşüm, iklim krizi, karbon ayak izi konularında eğitimlerin de olması gerektiğini vurgulayarak güncel UR-GE Projelerinde ihracat, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümün mutlaka yer alması gerektiğini vurguladı.
Toplantının son sunumu İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet GENÇER tarafından gerçekleştirildi. Gençer sunumunda Endüstri 3.0 ve Endüstri 4.0 arasındaki farka değinerek firmaların dijital dönüşüm ile ilgili durumunu analiz edebilmeleri ve dijital dönüşüm stratejilerini INCIT (Uluslararası Endüstriyel Dönüşüm Merkezi / The International Centre for Industrial Transformation) ile SIRI (Akıllı Endüstri Hazırlık Endeksi / Smart Industry Readiness Index)’ye başvurarak yapabileceklerini, bu kapsamda yapılacak olan çalışmalar ile ilgili yararlanabilecek devlet teşvikleri hakkında detaylı bilgi aktardı.