Derneğimizin İSKİD ile işbirliği kapsamında ve İSKİD Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu (MİSK) çalışmaları bünyesinde 19 Kasım 2014 tarihinde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) “Mimari Tasarımda İklimlendirme” Konferansı yapıldı. Katılımcılar “Nefes Alan Yapılar” sloganıyla mimari tasarımda tüm disiplinleri dikkate alan uygulamaların önemini anlattı.
Form, İmbat, İmeksan, Kliterm, Makro Teknik ve Üntes sponsorluğunda gerçekleştirilen konferansa mimarlar, makina mühendisleri, tesisat mühendisleri, belediyeler, çevre şehircilik müdürlükleri, mimarlık öğrencileri, üniversiteler ve EHİS sektör firmalarından yoğun katılım sağlanmıştır.
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Macit TOKSOY’un yaptığı konferansta yatırımcı sıfatıyla E. Özgörkey Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yatırımcı Sayın Erdoğan ÖZGÖRKEY, Makina Mühendisi sıfatıyla Eke Yönetici Ortağı Sayın Hakan BULGUN, Mimar sıfatıyla Birok Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Şükrü KOCAGÖZ konuşmacı olarak yer alırken, İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ender YAZGAN BULGUN, Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Akın KAYACAN, İSKİD Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonunu temsilen Sayın Kerim GÜMRÜKÇÜLER açılış konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir.
Temiz Hava Sorunu
Konferansın açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Akın KAYACAN, temiz hava ihtiyacının her geçen gün büyüyen bir sorun haline geldiğini ve günümüzde bu konuda çok çeşitli çözümlerin var olduğunu ifade etti. Üniversite ve sanayi işbirliğinin sağlanması konusuna dernek olarak verdiğimiz önemi ve bu alanlarda gerçekleştirdiğimiz çalışmaları ifade eden Kayacan, “Akademisyen ve öğrencilerle sık sık bir araya geliyoruz. Burada hem sektörümüzdeki gelişmeleri anlatıyoruz, hem de üniversitelerle ne gibi ortak projelerde yer alabileceğimizi konuşuyoruz. Bu kapsamda da bugün buradayız. Bu toplantıyla uygulama tecrübelerimizi akademik ortamda paylaşarak, yeni fikirlerin ortaya çıkmasını hedefliyoruz” dedi.
Mimarinin Yanında İşlevsellik Önemli
Konferans bölümünde tecrübelerini dinleyenlere aktaran Sayın Erdoğan ÖZGÖRKEY ise geçmişte gerek maddi imkansızlıklar, gerekse farklı dizaynları ortaya koyacak kişilerin azlığından dolayı bugün önemsenen nefes alan yapıları yaptırmanın zor olduğunu söyledi. İlk fabrikasını daha önce hiç fabrika yapmamış Kordon’un en meşhur müteahhidine yaptırdığını ifade eden Özgörkey, “Bundan 60 sene önce bizim ilk fabrikalarımızı yaptığımız Bornova’da etrafımızda hiçbir şey yoktu. O zaman yapılan binalar dizayn değil de yapılacak işe göre şekilleniyordu. Baştan iyi yapılmayan havalandırma sistemleri yüzünden kullanılan klimalarla birlikte görüntü kirliliği de ortaya çıktı. Ancak, mimar arkadaşlara her zaman görünüme değil işverenin ihtiyaçlarına göre değerlendirme yapmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Marifet Nitelikli Bina Yapmak
İzmir’de cumhuriyetin ilk yıllarında inşa edilen birkaç binanın estetik ve dizayn açısından zamanının ilerisinde olduğunu ifade eden Mimar Sayın Şükrü KOCAGÖZ, bunların en güzel örneğinin Konak’ın Halil Rıfat Paşa semtinde bulunan Şato’nun olduğunu söyledi.
Zamanımızda inşa edilen Ege İhracatçı Birlikleri binasının nefes alan yapılar için iyi bir örnek olduğunu anlatan Kocagöz, “Çok bina yapmaktansa nitelikli binalar yapmak birinci hedefimiz olmalı. Kullanılacak malzeme ve dizayn çok önemli. Bir inşaat yaparken İngilizlerin “ucuz bina yapacak kadar zengin değilim” sözünü daima hatırlamalıyız” diye konuştu.
Koordinasyon Önemli
Makina Mühendisi Sayın Hakan BULGUN ise bir binanın inşası öncesinde mimar, mühendis ve yatırımcı üçlü sacayağının koordineli bir biçimde çalışması gerektiğini söyledi.
Binalarda enerji verimliliğinin çok önemli olduğunun altını çizen Bulgun, “Örnek olarak bir ev yaparken havalandırma için cama pencere koymaktan ötesi düşünülmeli. Belki koyacağınız o pencere havalandırma için hiçbir işe yaramayacak. Kat yükseklikleri havalandırma tesisatı için gereken alanı bırakacak boşluğu sağlamalı” diye konuştu.