Yorum yapılmamış

Bu yıl 2.si düzenlenen Mimari Tasarımda İklimlendirme Semineri, Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESSİAD) ve İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) işbirliği ile Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 12 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşti. Moderatörlüğünü ESSİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Makina Mühendisi Akın KAYACAN’ın üstlendiği panele konuşmacı olarak Dr. İbrahim ÇAKMANUS, Dr. Eşref OKUNAKOL ve Yüksek Mimar Mühendis Ahmet YAĞCIOĞLU katıldı. Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İlker KAHRAMAN açılış konuşmasında “Üniversite–sanayi işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen bu etkinlikte yatırımcılar, sanayiciler, mimar ve mühendisler ile gelecekte bu sektöre hizmet verecek olan öğrencilerin bir araya getirilmesinden dolayı mutluluk duyuyorum. Diliyorum ki bu seminer, başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm katılımcılara faydalı olur.” dedi.

ESSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hakan SEMERCİ ise konuşmasında iklimlendirme cihazlarının günümüzde bir gereksinim olduğunu, lüks tüketim malı olmadığını ve bu sebeple Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) tabi olmaması gerektiğini dernek görüşü olarak ifade etti. Tüm mühendislik bilimlerinin etkileşimli çalışmalarını içeren bütünleşik mimari tasarımın önemini vurguladı ve doğru yerde doğru cihaz seçiminin önemine değinerek “Havuz nem almada basit bir çözüm olarak nemli havayı dışarı atmak için aspiratör kullanılabilmekte, oysa ortamın neminin alınması için havuz nem alma prosesinde ortaya çıkan atık enerji, havuz suyunun ısıtılmasında kullanılabilir. Tüm bu bileşenleri kapsamlı bir şeklide bir bütün olarak düşünmek önemli” dedi.

ESSİAD Genel Sekreteri Sayın Aylin GEL EHİS Kümesi ve ESSİAD faaliyetleri ile ilgili, İSKİD Merkezi İklimlendirme Komisyon Başkan Yardımcısı Süleyman ŞİMŞEK ise nefes alan yapılar hakkında hazırlamış olduğu sunumu dinleyiciler ile paylaştı.

”Araştırmaktan Vazgeçmeyin”

Yüksek Mimar Mühendis Ahmet YAĞCIOĞLU konuşmasında, en temel konunun araştırma ve teknolojik bilgiyi iyi kullanmak olduğunu belirtti. Araştırmayı hiç bırakmayan ve teknolojik anlamda karşılarına çıkan her bilgiyi doğru öğrenip değerlendiren mimarların daha başarılı, kimlik sahibi ve projeleri daha iyi değerlendirebilen kişiler olduğunu belirten Yağcıoğlu, “Şu an mimaride teknolojik anlamda büyük bir başarı yakaladık. Karşımıza çıkan her bilgiyi doğru kullanırsak projelerimizin başarısını daha da yükseklere taşıyabiliriz.” dedi.

Önemli bir diğer konunun da mimarlar ile mühendisler arasındaki iletişim olduğunu vurgulayan Yağcıoğlu “Kurduğumuz diyaloglar ne kadar açık ve net olursa birbirimizi daha kolay anlar ve projelerde başarıyı çok daha kolay yakalarız.” dedi.

“Projelerinizi Çizmeden Önce Yaşayın”

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri İzmir Güney Genel Sekreterliği İdari Hizmetler Başkanı Eşref OKUNAKOL salondaki öğrencilere seslenerek “Burada sizlerle beraber olmaktan çok mutluyum. İleride birlikte çalışacağımız arkadaşlarıma tavsiyem, planlanan her projeyi çizmeden önce yaşamaları, on yıl sonraki şartları öngörebilmeli ve hayata geçen projelerini ara ara gidip ziyaret edip durumlarını kontrol etmeleridir. Yaşanmadan çizilen projeler, uzun yaşayamaz. ”dedi.

”Önce Enerji İhtiyacımızı Azaltmalıyız”

Makina Yüksek Mühendisi Dr. İbrahim ÇAKMANUS ise konuşmasında enerji verimliliğine değindi.  Yeşil Binalar hakkında bilgiler veren Çakmanus, “Herşeyden önce enerji verimliliğimizi azaltma yoluna gitmeliyiz. Yapıların proje süresinde karar verilen ve enerji verimliliğini etkileyecek her türlü malzemenin seçiminde mutlaka özenli davranmalıyız.” dedi.

Sektörün önde gelen firma temsilcilerinin yanı sıra, mimar ve mühendisler ile mimarlık-mühendislik ve teknik lise öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen panelde, özellikle sektörün genç mimar ve mühendis adayları, konuşmacıların aktardıkları bilgilerin yanı sıra paylaştıkları deneyimlerine de oldukça ilgi gösterdi.