ESSİAD ve Ledvance Aydınlatma iş birliği ile 3 Aralık 2020 tarihinde “UVC Lambalar ve İklimlendirme Sektörü” webinarı gerçekleştirildi.
ESSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Güray KORUN’un açılış konuşmasıyla başlayan webinarda; iç hava kalitesi, yüzey sterilizasyonu ve hava sterilizasyonun günümüzün en önemli konularından birisi olduğunu, bu konularda UVC kullanımının son derece dikkat çekici olduğunu vurgulayan Güray KORUN webinara destek olan Ledvance firmasına, bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere katkı koyan ESSİAD üyelerinden Lotus Technic ve Doğu İklimlendirme’ye ve bu konuda çalışmalarını sürdüren International Ultraviolet Association (IUVA) (Uluslararası UV Derneği) COVID-19 Task Force Üyesi Neil Avner ÇİKUREL’e katkıları için teşekkür etti.
Açılış konuşmasının tamamlanmasını takiben program doğrultusunda ilk konuşmacı olan Ledvance Aydınlatma Ürün Müdürü Uğur COŞKUN “UV-C Dezenfeksiyon Lambaları” konulu sunumunda UV-C lambaların çalışma teorisi, yoğunluğunun hesaplanma şekli, cam yapısı ve uygulama alanları hakkında bilgi verdi.
İkinci konuşmacı olan Lotus Technic Genel Müdürü Burak SATOĞLU “İklimlendirme Sistemlerinde UVC Kullanımı” konusunda sunum gerçekleştirdi. Küresel bir salgının etkisiyle boğuşan ve giderek daha da kalabalıklaşan Dünyamızda daha fazla vakit geçirdiğimiz kapalı alanlarda iç hava kalitesinin düşük olmasının iklimlendirme sistemlerinde UVC kullanımının önemini arttırdığına dikkat çekerek bu konudaki ihtiyaç, çözüm önerileriyle birlikte uygulamalara ilişkin detay ve riskleri katılımcılar ile paylaştı.
Üçüncü konuşmacı olan Doğu İklimlendirme İş Geliştirme Müdürü Süleyman KAVAS ise “UV Lamba Seçimi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” konusunda sunum gerçekleştirdi. Sunumunda UV lambaların kısa tarihi ile ilgili bilgi veren Kavas, UV ışınlarının mikroorganizmalara olan etkileri, UV lambaların seçim kriterleri ve uygulama alanları ile işletme ve bakım talimatlarından bahsetti. Ayrıca Ege Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü ile birlikte geliştirmiş oldukları UV Lamba Seçim Programı ile ilgili bilgi veren Kavas, program üzerinden hesaplama kriterlerini katılımcılara örneklerle gösterdi.
Webinarın son konuşmacısı olan ve 1999 yılında ABD’de kurulan International Ultraviolet Association (IUVA) (Uluslararası UV Derneği) hakkında bilgi veren COVID-19 Task Force Üyesi Neil Avner ÇİKUREL, UV teknolojisi ile dezenfeksiyon ve uygulamaları alanında IUVA’ın çatı kuruluş durumuna geldiğini belirterek derneğin Amerika ve Avrupa ağırlıklı olarak çalışmalarına devam ettiğini, derneğin tanınırlığı ve faaliyetlerini diğer ülkelerde yaymak üzere çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Özellikle ülkemizde, su arıtma ve gıda güvenliği uygulamaları dışında bilinirliliği yok denecek kadar az iken, COVID-19 salgını ile bir anda hayat kurtaran teknoloji olarak gündeme gelen UVC teknolojisinin, bilinçli ellerde doğru uygulamalarla neredeyse tüm zararlı mikro organizmaları %99.99 oranında etkisiz hale getirdiğini vurgulayan Çikurel, pandemi döneminde hızla gelişen farkındalık ile dünya genelinde UVC teknolojisine ilginin en üst seviyeye ulaştığını belirtti. UVC teknolojisi, bir taraftan bilinçsiz kullanımlarla, insan sağlığını ve güvenliğini hiçe sayarak gündemi fırsata çevirme kaygısında olanlar ile diğer taraftan da COVID-19 ile mücadele ettiği altını çizen Çikurel’in konuşmasını tamamlamasını takiben yoğun katılım ile gerçekleştirilen webinar soru cevap bölümü sonrasında sona erdi.
Webinarın video kaydına https://youtu.be/2UOeXA8OwhE linkinden ulaşabilirsiniz.